Start
Aktuellt
Att bo hos oss
Tvättstuga
Sopor
Vind & Källare
Parkering
Styrelse
Historik
Fotogalleri
Länkar
Historik - en berättelse av Jonny Gullstrand

Allmänt om stadsdelen och vårt hus på "Åsen"
Efter förslag från arkitekterna Ancker-Gate-Lindegren ville man prova lite nya stadsbyggnadsidéer som hämtats från utlandet. Istället för att som i andra stadsdelar sprida ut alla affärer ville man samla dem på ett enda ställe, vid nuvarande Riksdalertorget. Dessutom ville man ha gemensamma samlingslokaler i centrum. Ursprungligen tänkte man sig även en biograf i den delen som kom att bli garage (mellan skolan, höghuset och det senast tillkomna låghuset som sitter i hop med vår fastighet).

Byggandet satte ny fart 1947-1948. I centrum byggdes ett höghus på nio våningar. Man byggde även ett postkontor, arkitekt Erik Lallerstedt. Först 29 september 1957 kunde Hägerstensåsens medborgarhus invigas, arkitekt Bengt Gate.

Stadsdelen Hägerstensåsen bildades 1 februari 1948, innan dess låg området i stadsdelarna Västberga och Hägersten. Mellan 18 november 1945 - 5 april 1964 gick spårvägslinje 17 hit, därefter tunnelbanan.

Fastigheten ”Förskottet 8” består av ett höghus med två uppgångar och nio våningar plus vind och källare samt en tillbyggnad. En ”garagebyggnad” kopplar ihop de två husen. Adressen är Riksdalervägen 5 – 9 på Hägerstensåsen. Höghuset stod klart 1949 och ritades av den kända arkitekttrion; Ancker-Gate-Lindegren. De har för övrigt ritat de flesta hus på ”åsen”, men inget annat liknar vårt. Huset kom i folkmun att kallas "kofferten", då dess utseende påminner om en  amerikakoffert, med sitt karakteristiskt välvda tak.

Numer framlidne Peter Gordon, gentleman och god granne, upplyste oss om detta då bostadsrättföreningen bildades. "Brf Kofferten" blev förstås vårt givna namn.


Om bildandet av bostadsrättsförening och förvärvandet
Från början ägdes huset av BEFA. De kom att äga höghuset och ytterligare fastigheter på ”åsen”, under lång tid. BEFA sålde fastigheten någon gång på 80-talet, och en kort period var EKF förvaltare. Snart övertogs ägande och drift av Pressens Pensionskassa som numera heter PP Pension och är en facklig organisation som placerar medlemmarnas (pressfolks och journalisters) pensionssparande i bl.a. fastigheter.

Försäljning på gång?

I början på 2004 började spekulanter synas på ”åsen” guidade av hyresvärdens fastighets-skötare. Rykten hade kommit i svang om att PP Pension avsåg att sälja en del av sina fastigheter. Ryktet bekräftades av ett pressmeddelande som kunde hittas på deras webbplats.

Genast skred vi till verket! Undertecknad och Mikael Stenberg registrerade en bostadsrätts-förening och skrev enkäter till de boende. Om det finns en bostadsrättförening registrerad och en majoritet av de boende visar intresse till köp – då är fastighetsägaren skyldig att i första hand sälja till föreningen.

Vi åkte med bil till Inskrivningsmyndigheten i Norrtälje, för att vara säkra på att handlingarna kom fram och dessutom så snabbt som möjligt. Vi visste ju inte hur långt gångna försäljnings-planerna var. Vi var rädda att chansen skulle gå oss förbi och att en annan köpare skulle hinna före oss på mållinjen!

Snabbt marscherat!

Vi registrerade föreningen i februari och undersökte om intresse fanns bland de boende. Allt föll väl ut, intresset var stort, ca 80% ville köpa sina lägenheter. Vi kontaktade en konsult, Galären, som hjälpte oss med ombildningen.

Den 15 september 2004 köpte vi hela fastigheten för drygt 82 miljoner kronor!

Hägersten i maj 2005

Jonny Gullstrand
Grundare av Brf Kofferten, före detta styrelseledamot och uppvuxen i huset.

 

Start | Aktuellt | Att bo hos oss | Tvättstuga | Sopor | Vind & Källare | Parkering | Styrelse | Historik | Fotogalleri | Länkar
Webbplatsen uppdaterades torsdag 23 juni 2011
(c) JG Production